سلامت

بیماری میسوفونیا چیست؟ + علل، علایم و درمان میسوفونیا

بیماری میسوفونیا

میسوفونیا(صدا بیزاری) یک نوع بیماری است که تمامیت زندگی فرد مبتلا را تحت تأثیر قرار داده و حتی کمیت و کیفیت ارتباطات اجتماعی او را دستخوش تغییرات منفی می‌کند. فرد مبتلا به این بیماری معمولاً انزجار و نفرت فراوان از صداهای خاص و مشخصی که توسط دیگران ایجاد می‌شود شدیداً منزجر، متنفر و آزرده‌خاطر می‌گردد. صداهایی مثل صدای دهان و بینی دیگران، صدای جویدن بادهان باز، صدای ملچ و مولوچ کردن، صدای هورت کشیدن و… از جمله صداهایی هستند که مبتلایان به این بیماری را شدیداً آزار می‌دهند. اینها حالات روانی شدیدی را در فرد به وجود می آورند. این افراد غالباً برای رهایی از این وضعیت سعی می‌کنند کنج عزلت گزیده و تنهایی کارهای روزمره خود را انجام دهند.

میسوفونیا چیست؟

«میسوفونیا» یک نوع بیماری است که افراد مبتلا به آن از صداهای خاصی مانند صدای جویدن غذا و آدامس، خروپف،صدای هورت کشیدن، صدای ضربه زدن روی اجسام مختلف و…متنفر و بیزار هستند و برایشان غیرقابل تحمل است. این بیماری برای اونام این بیماری مأخوذ از یک واژه یونانی به معنای «نفرت از صدا» است. البته در بعضی از منابع خارجی از این بیماری با عنوان«حساسیت انتخابی صدا» آورده شده است.

این بیماری در واقع یک نوع اختلال مغزی است که دارای علائم خاص روحی و روانی می‌باشد. آزمایشات و مطالعاتی که بر روی این دسته از بیماران انجام شده نشان می‌دهد که، اخیر نشان داده اند که اسکن ام آر آی تفاوت قابل توجهی را در ساختار مغز نشان می دهد که آنها غالبأ صداها را با قوت چند برابری و مضاعف می شنوند. این موضوع باعث می‌شود که زندگی این افراد دستخوش اختلال و مزاحمت شده و اکثر اوقات مضطرب، خشمگین، منزوی و افسرده بوده و درگیر را در وسواس ذهنی و عملی باشند.

تفاوت بیماری میسوفونیا با فونوفوبیا

می‌توان گفت، بیماران مبتلا به میسوفونیا نسبت به صداهای مشخصی مثل آدامس جویدن، تنفس افراد، فین کردن چندباره افراد حساسیت زیادی دارند و عکس‌العمل های فیزیکی و روانی شدیدی از خود نشان می‌دهند درحالیکه در بیماران مبتلا به فونوفوبیا، از صداهای بلند، ناگهانی و غیرمنتظره دچار حملات اضطرابی شدیدی می‌شوند.

عوامل محرک بیماری میسوفونیا

عواملی که ممکن است باعث تحریک و تشدید این بیماری شود معمولا از جانب افراد دیگر صادر می‌شود. شایع‌ترین عوامل تحریک این بیماری عبارتند از: صدای هورت کشیدن، صدای قورت دادن غذا، صدای تنفس، فین کردن، صاف کردن گلو، استشمام بوهای مختلف از طرف دیگران، صدای نوشتن قلم، صدای خش خش کاغذ، صدای تیک تاک عقربه ساعت، صدای باز و بسته شدن درب منزل یا ماشین، صدای حیواناتی مثل جیرجیرک، مالیدن بینی و پیچ و خم دادن به موها و…

بیماری صدابیزاری

علایم بیماری

مبتلایان به این بیماری معمولاً رفتارها و عکس‌العملهایی از خود بروز می‌دهند که حاکی از وجود این بیماری در آنهاست. پزشکان متخصص این بیماری میگویند، این بیماران هنگامیکه با هر کدام از عوامل محرک بیماری مواجه می‌شوند ‌علایم خاصی از خود نشان می‌دهند. ضربان قلب بیماران افزایش پیدا کرده و خونشان به جوش می‌آید و معده آن‌ها حساس می‌شود و عملیات حسی و شناختی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. علایمی همچون
افزایش فشارخون بالا ،احساس فشار در قفسه سینه، بالا رفتن دمای بدن و…

علل ابتلا به بیماری میسوفونیا

در حال حاضر علل ابتلاء به این بیماری ناشناخته است. با اینهمه بر اساس آزمایشات و مطالعات محققان و متخصصان مرتبط با این بیماری، این مشکل در افرادی که دارای اختلالات روانی وسواس‌گونه، اختلال دوقطبی، استرس و اضطراب هستند بیشتر روی می‌دهد.

درمان میسوفونیا

با اینکه تا کنون هیچگونه راهکار درمانی اساسی برای این بیماری ارایه نشده ولی پزشکان همواره توصیه‌هایی را در راستای بهبود و درمان این بیماران می کنند. آن‌ها به طور کلی می گویند، استفاده از مکمل‌های درمان اضطراب، انواع مشاوره های روانشناختی، درمان استرس و وسواس، عادت به گوش دادن صداهای طبیعی مثل آبشار و دریا و… برای این بیماران کمک کننده است و به احتمال قریب به یقین می تواند از شدت بیماری بکاهد.

۱) درمان به روش تی آر تی(تعدیل صدای وزوز گوش)

در روش درمانی «تی آر تی»(تعدیل صدای وزوز گوش) به مبتلایان به این بیماری کمک می‌شود که آستانه تحمل خود را در برابر آن دسته صداهایی که اذیتشان می کند بالا ببرند تا شاید بدینوسیله بیماری آن‌ها بهبودی پیدا کند.

۲) مشاوره روانشناختی

هدف از انجام مشاوره روانشناختی این است که بیماران صداهایی را که نسبت به آن‌ها حساس هستند شناسایی کنند تا بتوانند آگاهانه حساسیت خود را کاهش دهند. یکی از راهکارها در این زمینه این است که این بیماران باید یاد بگیرند که صداهای طبیعی و آرامبخش مثل صدای باران، رودخانه، دریا و طبیعت را بیشتر گوش دهند تا بتوانند احساس آرامش بیشتری کنند.

۳) درمان استرس

بدیهی است که استرس در تشدید بیماری میسوفونیا موثر است و هر اندازه که میزان استرس در فرد مبتلا کاهش یابد عکس العمل های ناشی از میسوفونیا نیز کاهش پیدا خواهد کرد. برخی از راه‌هایی که می‌تواند باعث کاهش استرس شود عبارتند از: از مدیتیشن برای رهایی ذهن، قدم زدن در طبیعت، استحمام طولانی مدت و آرامبخش، استفاده از هدفون و موسیقی آرامبخش، استفاده از چای و نوشیدنی های آرامبخش و ورزش.

علائم میسوفونیا

۴) درمان گیاهی میسوفونیا

به طور کلی مصرف داروهای گیاهی کاهش استرس در این بیماران می‌تواند کمک‌کننده باشد و از شدت بیماری به میزان قابل توجهی بکاهد. از جمله داروهای گیاهی مفید برای این بیماران می توان به بابونه و گل‌گاوزبان اشاره کرد.

تست میسوفونیا

برای اینکه پزشک این بیماری را تشخیص دهد، صداهای خاصی را پخش کرده و عکس‌العمل بیمار را ارزیابی می‌کند تا بفهمد فرد به این بیماری مبتلاست یه نه.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا